Kies uw datum

Kies hieronder de periode wanneer u graag weg zou willen gaan.

Kies uw bestemming

Kies hieronder het land waar u graag naartoe zou willen gaan.

Bouillon middeleeuws kaasfeest in het kasteel

Vertrek om 15.00 uur.  We moeten wachten aan de poort van het kasteel.  Deze avond wordt exclusief aan de kaas en de Godfried bier gewijd. Om 18u30 neem deel aan een buitengewone fakkeltocht door de onderaardse gangen van het kasteel. Halfweg zal u bij een aperitiefje de gelegenheid hebben om de kaas te proeven. Na de fakkeltocht gaat de avond door met op het binnenplein kaas maken op houtvuur.  een bezoek aan de privé kaaskelder, delen van het kasteel waar je normaal niet komt! En een Middeleeuwse kaas en charcuterieschotel in de Ridderzaal van het kasteel.  Drank is niet het biertje Godfried van Bouillon zal zeker aanwezig zijn, (dranken zijn niet inbegrepen in de prijs)

Opgelet er staan verwarmers niettemin is het kasteel moeilijk te verwarmen, best toch een trui of iets warms voorzien, ook goed wandelschoeisel is aangeraden!

 

La Bergerie d'Acremontinformatief:

L'Oeillet, de kaas van het kasteel ​
Een originele plek In het hartje van het kasteel, verborgen in een kleine kelder, bevindt zich éé n van de best bewaarde geheimen van de vesting : l’Oeillet du Château (de anjer van het kasteel). Een buitengewone kaas, gemaakt in « La Bergerie d’Acremont ». Peter De Cock en zijn echtgenote, Barbara Vissenaekens zijn op een dag toevallig in contact gekomen met de vertegenwoordigers van het kasteel die met hen wilden samenwerken. Ze waren allebei meteen gewonnen voor het idee een kaas te laten rijpen in de kelders van het kasteel. De kelders zijn niet alleen een originele plek, maar ook een ideale plek : de vochtigheidsgraad en temperatuur van de kelder maken hem tot een natuurlijke koelcel. De kelder is gedeeltelijk uit de rotsen gehouwen waardoor de temperatuur zelden boven de 13°C stijgt (ideale temperatuur voor een kwaliteitskaas).

Een recept uit de middeleuwen
Als er een kaas rijpt in één van van de belangrijkste ‘heiligdommen’ van de feodaliteit in België, kunnen wer er uiteraard niet buiten oude technieken te gebruiken. Peter heeft dus inspiratie gezocht in een oud middeleeuws recept, doorgegeven van generatie op generatie. Over kaas, voedsel voor de armen in de Middeleeuwen, vinden we weinig terug in de literatuur. Maar na veel speurwerk, hebben de schaapsherders van Acremont een recept gevonden, waarvan de smaak door iedereen unaniem wordt geprezen. Deze harde kaas wordt in een koperen kaastobbe gemaakt van rauwe schapenmelk. Een kwaliteitsmelk, want Peters’ schapen krijgen enkel gras, hooi, gerst en triticale te eten, kuilvoeding krijgen ze niet. Het uitlekken van de kaas, gebeurt op een traditionele manier door het doorprikken van de wrongel met houten stokjes. ​

De oorsprong van de naam
Maar waarom is deze kaas naar een welbekend bloempje genoemd ? Wel, dat komt simpelweg van een legende over het kasteel van Bouillon. Op een dag, in het jaar 1099, gaf de stervende Godfried een zakje anjerzaadjes aan één van zijn trouwste kruisvaarders. De zaadjes moesten het graf van Godfried doen opfleuren, maar Godfried zelf had een heel ander lot voor hen weggelegd. Hij gaf zijn vriend Aloys de opdracht de zaadjes naar Bouillon te brengen en ze het kasteel te laten opfleuren. De kleine roze bloempjes, zei hij, zullen de mens tot in de eeuwigheid herinneren aan het prachtige en verschrikkelijke epos van de kruistochten. Vandaag nog, alsof het magie is, groeien deze bloempjes elk jaar op de kasteelmuren en nergens anders.

Algemene informatie

Prijs: 
€ 55.00
Datum: 
za, 28/09/2019

Boeken

Er zijn nog plaatsen voor deze reis. Klik hier om te boeken

Afbeeldingen

© Copyright 2019 Violettacars.be - Alle rechten voorbehouden - Website door RSJ Media